Bispekandidat 2020 i Helsingør, bispekandidat 2009 i København

Ikke-kategoriseret

Nikolaus

Ligesom Luciatraditionen har julemanden (Santa Claus) fundet vej til de fleste børnehaver, fritidsordninger, skoler og private hjem, men egentlig er traditionen relativ ny. I biblen er der intet nævnt f.eks. om en julemand eller Santa Claus. Der er naturligvis – ligesom Lucia – en historisk person, der har inspireret til Santa Claus. Og den historiske person er også – ligesom Lucia – en af de første kristne, der blev kendt og elsket for sit store hjerte og hjælpsomhed – midt i en ellers mørk og kold tid.

Nikolaus hed den person, som har inspireret til vor tids Santa Claus. Nikolaus var biskop i en by ud til middelhavet og levede ca. 280-350. I modsætning til Lucia overlevede han de værste kristenforfølgelser nogensinde. Sandsynligvis har han ikke været særlig velnæret, men snarere afmagret og traumatiseret i en eller anden forstand af forfølgelse, tortur mm. Nikolaus overlevede dog og oplevede kristendommen blive tilladt som trosretning.

Det Nikolaus er mest kendt for er at hjælpe børn og unge mennesker, men også søfolk. Engang skal han have reddet tre søfolk fra druknedøden. Det i sig selv er ikke usandsynligt, da han levede ud til kysten og kan have hjulpet skibsbrudne. Desuden skal han engang have reddet en dreng, som pirater havde bortført efter at have plyndret byen. Enhver forælder kan tænke sig til hvor meget glæde det bragte, da Nikolaus kom hjem med drengen til drengens forældre.

Den fortælling, som Nikolaus nok er mest kendt og elsket for er den om tre unge piger: Pigerne var blevet alene med deres far, og faren havde ingen penge og havde ikke råd til at gifte sine piger bort, så faren måtte give sine piger bort (til prostitution!). Aftenen før det kom så vidt, kom Nikolaus til faren – i ly af mørket – og i vinduet satte Nikolaus en pose med donationer (penge, smykker osv.) – og pigernes skæbne var reddet. Pigernes far ville naturligvis gerne vide, hvem den anonyme giver var, men Nikolaus var hele tiden et skridt foran. Efter sigende kastede Nikolaus denne gang donationen ned gennem skorstenen – for ikke at faren skulle opdage ham – og donationen havnede i den yngste piges sokker. Hun var netop færd med at vaske og hun havde hængt sine sokker til at tørre over ildstedet – aftenen før hun selv skulle gives væk. Men også hende reddede altså Nikolaus fra en ulykkelig skæbne.

At Nikolaus blev berømmet og anerkendt for sin hjælp til samfundets udsatte og svage er indlysende og igen ikke usandsynligt, da han ifølge traditionen kom ud af en velhavende familie og med sin formue har kunnet
ændre andres skæbne.

første gang udgivet 2018, (c) Asser Skude

Leave a Reply