Prædikenforberedelse forud familievenlig julegudstjeneste kl. 14.00 fredag den 24. december 2021 i Bellahøj kirke

”Kometernes Jul”

Årets familiejulekalender fra TV2 hedder ”Kometernes Jul”. Det er en helt ny julekalender, og hatten af for, at TV2 ikke bare sender en genudsendelse. Det er dejligt.

Jeg har nu set de første tyve afsnit af ”Kometernes Jul”, og jeg holder allerede af den. For mig at se handler den om at lade sig inspireret af, at alt i universet er gjort af stjernestøv og vi alle er gjort af samme stof. Og de stjerner og planeter vi kan se på himlen er altså gjort af samme stof som os selv. Så når vi ser på dem, ser vi også på os selv i en vis forstand. De er spejl af os og omvendt. Det er en fascinerende tanke.

Ligesom det er en fascinerende tanke, at sådan var det også dengang vorherre lod sig føde – for vores skyld, for vores frelse. Han kom til os – og en magisk stjerne viste vej for de ”magere”, dvs. stjernetydere som var kommet langvejs fra og som var kommet for at tilbede ham. Og stjernen viste vej for de vise mænd, indtil deres rejse sluttede, da stjernen stod stille over den stald, hvor Guds søn netop var født.

De som havde set hans stjerne gå op og havde fulgt stjernen hele vejen – over tusind kilometer – de blev de første vidner til Guds søns fødsel. Selvom de kom langvejs fra, selvom de kom fra andre og fremmede kulturer, blev de alligevel de første vidner. Det er en rørende beretning.

De ”magere” som de bliver kaldt i en tidligere oversættelse, de kunne altså noget særligt, noget ”magisk”, de var både indsigtsfulde og vise, de kunne tyde og forstå planeternes og stjernernes stilling og de kendte til astronomi.
I ”Kometernes Jul” er der ikke nogen vise mænd fra østerland, men der er nogle nysgerrige børn, som kommer på en rejse i tid og rum. Egentlig er børnene Mie, Johannes, Elias og Noor helt almindelige børn på 12 år, der er kommet på en såkaldt AstroCamp, hvor de overnatter i december og møder nogle hjælpsomme og nærværende voksne, bl.a. lærerne Søren og Anna.

På AstroCampen sker der noget højest uventet: På nærmest magisk vis kommer børnene til – ved en fejl – at aktivere en slags port til en rejse i tid og rum. De to børn Mie og Johannes bliver sendt på en eventyrlig rejse. På rejsen bliver de ikke alene syv år ældre, de er nu teenagere, rejsen bringer dem samtidig frem til solsystemets fjerneste planet, den såkaldte ”planet 9”. Her møder de ”9serne” (ja det lyder som ”nisser”). 9serne er behårede væsener, som kan udøve magi og helbrede. F.eks. er Johannes kommet til skade og har skåret sin arm, og på magisk vis heler ”9serne” Johannes arm. De rører ikke engang ved ham, men de nærmest ”messer” og bruger deres særlige lyd til at helbrede med.

Vi ved ikke hvor ”9serne” har denne magi fra, men måske stammer magien fra det særlige stof på deres planet, som kaldes ”magilium”. Det såkaldte ”magilium” har en særlig evne for planeten og uden ”magilium” er planet 9 og 9serne dødsdømt.

Den onde og grådige opfinder, tech-guruen ”Viggo V” har nemlig stjålet al ”magilium” fra 9sernes hellige brønd. En brønd som indeholder ”magilium” og er uundværlig for planeten og 9sernes overlevelse. Det er ”Viggo V” komplet ligeglad med, da han kun tænker på at kunne sælge så mange af sine ”flyphones” som muligt, og til det skal han bruge al det magilium, der findes i verden. Tanken har tilsyneladende ikke strejfet Viggo V at der måske kun findes en begrænset mængde magilium i det hele taget.

Viggo V har slet ikke tænkt til ende at mangel på magilium i virkeligheden kan blive enden på hans succes. Viggo er indbegrebet af menneskelig grådighed og egoisme.

Heldigvis er der fornuftige voksne og børn i familiejulekalenderen ”Kometernes Jul”. De sætter sig op mod Viggo V og hans onde planer og forsøger at fravriste ham det magiske stof ”magilium” og bringe det tilbage til planet 9, sådan at de kan redde denne specielle, violette og tågede planet, men naturligvis også redde 9serne, disse sympatiske, fredsommelige og sociale væsener.

Jeg håber, at det vil lykkes børnene og de voksne, at redde planet 9 og 9serne og derved sikre fremtiden for solsystemets yderste planet og dens væsener.

”Viggo V” fra ”Kometernes Jul” er skræmmeeksemplet på et menneske, som kun er optaget af sig selv og sine behov – uden hensyntagen til andre. Alle mål helliger midlet. Selv den fredelige planet 9 er og 9serne han villig til at ofre – for egen vindings skyld.

Viggo V minder meget om den helt igennem skruppelløse ”Mr Scrooge” fra Charles Dickens’ verdensberømte ”A Christmas Tale”.Man kan kun håbe på, at den onde ”Viggo V” omvender sig til sidst, og lader sig inspirere af barmhjertigheden og næstekærligheden, så julen får en lykkelig udgang, både for ham selv, men så sandelig også for de øvrige involverede børn og voksne såvel som planet 9 og 9serne.

Det kan jo ikke udelukkes, at der kommer til at ske noget magisk i de sidste afsnit af familiejulekalenderen, måske ligefrem et mirakel, som gør at selv en person som ”Viggo V” må omvende og give slip på sin egoisme, og finde ud af at der større ting i livet end penge, magt og prestige.

At det mest dyrebare i livet slet ikke kan købes for penge, men handler om at livet bliver skænket os og kommer til os. At livet handler om at åbne sig for den mulighed at kunne tage imod hinanden – med kærlighed og tillid.
Sådan kan vi lade alle parader falde og tage imod livet. Så vi ser at livet og kærligheden kommer til os – og vi tager imod det på denne måde – ligesom var det et lille nyfødt barn, der blev rakt os, i kærlighed og tillid. Som det lille Jesusbarn julenat.

© Asser Skude, 2021

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *