Bispekandidat 2020 i Helsingør, bispekandidat 2009 i København

Blog

Valdes Jul

Jeg indrømmer gerne, at jeg er begejstret for TV2s seneste julekalender for børn ”Valdes Jul”, der i disse dage i december 2023 sendes (og kan streames fra TV2 play), se nederst

Valdes jul har for mig at se som grundtema at passe på a) fortiden, b) nutiden og c) fremtiden

  1. Der var engang – hører vi i indledningen til Valdes Jul – for tusind år siden, hvor menneskene levede sammen med dyrene, planterne og naturen – og magien. Den historie og de traditioner, må vi mennesker ikke glemme, men skal tage varsomt på og føre videre.
  2. Så er der nutiden og alt levende, vi skal passe på, familien, dyrene og naturen vi skal passe på, kort sagt vi skal være gode kammerater, gode ved vores familie, forældre, søskende, dem i skolen, dem vi møder på vores vej (vores nærmeste, vores næste)
  3. Så er der fremtiden. Lige nu er den fremtid for mennesker og dyr truet, i og med at menneskene selv er ved at bryde den pagt, som menneskene engang havde med naturen og livet. Mennesket tror, at det kun er det som mennesket selv kan se, der tæller: Sig selv, sin jord, sin ejendom.
    Men skifteren Tala, lærer menneskebarnet Valde at se ud over sig selv. Tala lærer Valde, at hvis pagten med naturen og livet ikke etableres igen, og hvis modertræet i den magiske skov fæles og dør, så ender det også med at menneskene vil dø. For menneskene lever af samme natur. Naturen kan godt leve videre uden menneskene, men ikke omvendt.

I Valdes Jul møder vi mange magiske væsener, ikke mindst takket være Valde, som er skovens vogter, fordi skoven har kaldet på ham og udvalgt ham, så Valde kan se og forstå mere end de fleste.

På den måde er Valde noget særligt, og han får en særlig rolle for at hjælpe menneskene, ved at redde skoven og livstræet, modertræet, som bonden Peter, der er blevet forhekset af mosekonen, vil fælde. Mosekonen er nok det ondeste person, vi møder i Valdes Jul. Måske kan hun forvandle sig til menneske, for hun ligner meget den ældre bibliotekar Ulla, som godt nok siger hun vil hjælpe Valde og Tala, men Ulla er selv på jagt efter vogterens bog, og har været det længe.

Mosekonen har gjort den rige bonde Peter mere grådig end Peter sikkert egentlig er. Vi ved at Peter har lavet en aftale med mosekonen, men vi ved ikke hvad den aftale går ud på. Måske er det at Peter får en kæreste, hvis han giver Mosekonen skoven. Mosekonen er nemlig træt af menneskene og hun vil ødelægge skoven, så menneskene dør.

Jeg håber, at den onde forheksning af Peter forsvinder, og at Peter opgiver at overtage Egebjerggård, eller Vogtergården, som den hed i gamle dage. Jeg håber at Peter finder en kæreste og andre værdier end jord og omsætning, for Peter virker ensom og ulykkelig.

Så håber jeg også at Valdes mor Malou bliver forenet med sin storesøster Karoline, som forsvandt ind i skoven for mange år siden, og som Valdes morfar og mor naturligvis savner helt utrolig meget. Vi hører at Valdes mor Malou på et tidspunkt siger at hendes største ønske er at fejre jul med ”hele familien”, underforstået sin storesøster. Malous savn er dog så stort og tungt at hun ikke magter at fortælle det direkte til Valde selv, men har holdt det hemmeligt lige så længe Valde har levet.

Så mit håb er at den onde mosekone mislykkes med sit projekt om at slå modertræet og menneskene ihjel, at menneskene igen finder tilbage til pagten med naturen og magien vil blade op på de kolde menneskehjerter, ikke mindst takket være Valde og hans ven Tala, der er halvt ulv og menneske, Valdes ven Anker, men også Valdes lillesøster, Rita, der kan være lidt af en drillenisse.

Selvom det kan lyde fromt og naivt, så er dette års julekalender en alle tiders måde at stifte bekendtskab med troen på magi, virkelighed, venner, familie og kærlighed, men ikke mindst altså også større emner som menneskets rolle i forhold til naturen.

Skal vi bare leve på og af naturen, eller skal vi forstå os som knyttet med et særligt magisk bånd, et særligt ansvar og særlig forpligtelse til ikke at ødelægge og destruere alt det vi ikke kan forklare og forstå (eller tjene penge på)?

God fornøjelse ønskes enhver der giver sig i kast med ”Valdes Jul”

© 2023 Asser Skude

Se Valdes Jul på www.tv2play.dk

Leave a Reply